top of page
21_theorie examens sg.jpg

Muziekexamens


Theoriecursussen en erkende muziekexamens


CultuurPerron verzorgt landelijk erkende muziek theorie- en praktijkexamens. Met een muziekexamen kun je je muzikale vaardigheden laten beoordelen en bezegelen met een diploma. Orkesten en muziekgezelschap toetsen het niveau van hun leden vaak aan de hand van de muziekgraad die ze behaald hebben. Nieuwe kandidaten wordt gevraagd eerst een examen af te ronden voordat ze lid kunnen worden.
 

 

Muziekexamens

De muziekexamens bestaan uit twee onderdelen: de theoriecursus en het praktijkexamen. Als je beiden hebt gehaald, ontvang je het diploma. Rond je maar één onderdeel af, dan ontvang je een certificaat van deelname.

 

De theoriecursus bestaat uit een tiental groepslessen en een schriftelijk examen. Aan bod komen o.a. toon en maatsoorten, begrippen, gehooroefeningen, drieklanken en toonladders. Voor slagwerkers is er een speciale slagwerk theoriecursus.
 

Het praktijkexamen wordt individueel afgenomen en bereid je voor met je eigen muziekdocent. Tijdens het examen geef je een voordracht voor je docent en een examenjury. Er worden onderdelen beoordeeld zoals bijvoorbeeld techniek, ritmiek, houding, klank, samenspel en expressie. Slagwerkers leggen een aangepast slagwerkexamen af. Je muziekdocent zal je adviseren welke examen stukken geschikt zijn voor jouw niveau.

Diploma uitreiking

Aan het einde van het traject zetten we de examen kandidaten graag even in het zonnetje! We organiseren een feestelijke diploma-uitreiking, met live muziek en een gezamenlijk fotomomentje. Kun je niet aanwezig zijn of organiseert jouw verenigingen zelf een uitreiking? Dan zorgen we dat je diploma of certificaat op z'n plek komt.

 

Wie kan examen doen?
Als gevorderde muzikant heb je de mogelijkheid om een theorie cursus bij ons te volgen en vervolgens een landelijk erkend diploma A, B, C of D te behalen voor je muzikale vaardigheden (te beginnen bij cursus A). Na het behalen van een theoriecertificaat, kun je op hetzelfde niveau praktijk examen doen. Overleg met je muziekdocent of je hieraan kunt deelnemen. In aanmerking komen leerlingen vanaf groep 8 en ouder.
Volg je geen les bij CultuurPerron? Dan kun je toch theorie cursussen bij ons volgen en examen doen. (Zie tarieven voor niet-gesubsidieerd).

Theoriecursus
Cursussen 2024

In het voorjaar zijn er cursussen in Midden-Limburg, en het najaar in Regio Zuid. Kandidaten uit alle regio's mogen naar wens deelnemen.

De cursisten/ouders ontvangen alle belangrijke informatie (lesschema, examenrooster, locaties, examen data, tijden e.d.) per e-mail.

 

Voor HaFaBra, strijkers, toets- en snaarinstrumenten:

Cursussen najaar 2024: in Grevenbicht en Sittard
Inschrijven: vóór 1 juli
Leslocaties/tijden/data: zie lesschema 2024 >


Examendata najaar (HaFaBra/instrumentaal):
16 november, Gemeenschapshuis Broeksittard

A theorie: 9:00-10:30 uur

B theorie: 11:00-12:30 uur

C theorie: 13:30-16:00 uur

D theorie: 14:00-16:30 uur

Cursussen voorjaar 2025: in Leudal, Echt-Susteren en Maasgouw

Uiterste inschrijfdatum: (volgen)

Leslocaties/tijden/data: (volgen)


Voor slagwerkers:

 

Cursussen najaar 2024: in Gemeenschapshuis Limbricht

Inschrijven: vóór 1 juli
Examens: 16 oktober (zelfde tijdstip als lestijd)
Leslocaties/tijden/data: zie lesschema 2024 >

Voor vragen over de theoriecursussen kun je contact opnemen met coördinator Karin Colaris: stuur een bericht >

Wijzigingen voorbehouden.
 
Praktijk examens

Vragen over de praktijkexamens kun je stellen aan je docent of via onderstaand contactformulier. De docent zal je ook op de hoogte houden van data en locaties.

Tarieven

Er zijn 3 tariefgroepen:

- Kandidaten die les volgen bij CultuurPerron uit een aangesloten gemeente in Midden-Limburg.

- Kandidaten die les volgen bij CultuurPerron uit Sittard-Geleen en Beek (+subsidie)

- Overige kandidaten: wonend in een niet aangesloten gemeente en/of geen cursist bij CultuurPerron.

 

Vind je tarieven voor:

Wijzigingen voorbehouden.
bottom of page